Новини

Новини

Регионален археологически музей - Пловдив в съвместно мероприятие с Национален исторически музей - София

Регионален археологически музей - Пловдив в съвместно мероприятие с Национален исторически музей - София

28.2.2016 г. 15:01:00

Регионален археологически музей – Пловдив участва в изложба под надслов „Крехка толерантност” с мозайка от единствената досега намерена синагога в Пловдив, изградена в края на III век. Фрагментът от ценния мозаечен под се представя за първи път пред публика.

Изложбата, представена в НИМ, ще бъде в периода от 9 ноември 2015 г. до 29 февруари 2016 г., когато посетителите ще могат да видят една чудесна експозиция, посветена на евреите и историята по тяхното спасяване в Европа по времето на Втората световна война. 

Изложбата „Крехка толерантност” е по проект „ЕМЕЕ”, програма „Лаборатории Евровизия”, където Регионален археологически музей – Пловдив е партньор по проекта  на Национален исторически музей – София.

Една от целите на проекта е да привлече вниманието на незаинтересованите публики и да превърне музеите в интересно и вълнуващо място. Въздействието, според Веско Ешкенази, се постига с музика. Ето защо посетителите на изложбата ще се потопят в една сакрална атмосфера, съпроводена с музика. 

Нощта на музеите и галериите Пловдив
Тази година Археологическият музей за първи път се включи в програмата Нощта на музеите и галериите в Пловдив с лекция на чужди учени, изложба на редки и ценни издания и прожектиране на филми от археологическите разкопки.
Антични обекти
Антични обекти
25.10.2010 г. 0:00:00
Антични обекти на територията на гр. Пловдив (римски театър, епископска базилика (V - VI в.), римски стадион, форумен комплекс, акведукт, жилищна сграда "Ейрене") .
Официално откриване
Официално откриване
12.10.2010 г. 0:00:00
Официалното откриване на обновената сграда на новата експозиция
Aрхеологически разкопки
Aрхеологически разкопки през периода 05. – 11. 2010г.
Награда за уебсайт
Награда за уебсайт
18.7.2009 г. 12:59:00
Археологическият музей Пловдив с Първа награда за уеб сайт 2005 г.