Проекти

Проекти

"Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив"

"Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив"

28.1.2016 г. 10:37:34
Проектът „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“, финансиран от Програма BG08 “Културно наследство и съвременни изкуства“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство, цели дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство (КИН) от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив – Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален историческо музей – Пловдив, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив. Заедно с Община Пловдив, културни институции ще приемат предизвикателството и ще се отправят към едно голямо приключение, а именно дигитализация на многобройните културни обекти, с които Пловдив разполага; дигитализация, която към момента на кандидатстване не е правена от такъв масов характер на територията на Община Пловдив – 50 000 обекта на богатото културно-историческо наследство на Община Пловдив; 10 % от дигитализираните обекти ще бъдат част от ромската култура.
В рамките на проекта ще бъдат изградени два дигитални центрове и четири мобилни дигитални станции, които ще дигитализират недвижимото наследство. Единият дигитален център ще се помещава в сградата на Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, а другия в сърцето на стария град на Пловдив – на ул. „Цанко Лавренов“ №10. Проектът има и силно иновативен характер, тъй като ще бъде проведена етнографска експедиция в ромски квартали с цел документиране на ромски културни обекти; експедиция, която не е правена до момента на територията на град Пловдив. Респективно многобройните ромски обичай и традиции ще бъдат документирани за бъдещи поколения. За целта на дигитализацията ще бъде назначен персонал от четиринадесет експерта – седем експерта „КИН“ и седем експерта „Дигитализация”.
Договорът за БФП бе подписан от Кмета на Община Пловдив – Иван Тотев на 29.4.2015 г. в сградата на Програмния оператор на Програма BG08 “Културно наследство и съвременни изкуства“ – Министерство на културата, като общата стойност на БФП е 586, 778,77 евро.

Връзки:
1. Страница на Община Пловдив:

2. Страница на програмен оператор:

Партньорство:

  

Коментари (0) Добави коментар Добави коментар
Име

Коментар
Captcha
Въведи кода от картинката