Проекти

Проекти

"Образователна инициатива на РАМ - Пловдив"

"Образователна инициатива на РАМ - Пловдив"

2.12.2021 г. 14:36:06

Детски работилници „Съкровища в кутия“

Благодарение на спечеленият проект „Образователна инициатива на РАМ – Пловдив“, финансиран от Министерство на културата през 2021 г. успяхме да осъществим една наша дългогодишна мечта, а именно да привлечем детската аудитория в музея посредством организирането на работилници, запознаващи младите ни посетители с археологията и различните техники, използвани в миналото.

След успеха на проекта, Регионален археологически музей – Пловдив има желанието практиката „учене чрез практика“ да продължи, като предлага на всички учители и техните ученици да вземат участие в работилниците „Съкровища в кутия“.


Какво представляват детските работилници „Съкровища в кутия“?

Детските работилници целят да запознаят учениците с археологията като наука чрез изработването на предмети, които се откриват при археологически разкопки и могат да бъдат видени в залите на музея,  също така да насочат вниманието на младите посетители към културното наследство, както и да развият различните индивидуални заложби на учениците.
Всяка една работилница е придружена от кратко образователно видео.

Колко време отнема една работилница?
Всяка една работилница е с времетраене от 2 астрономически часа.

За каква възрастова група са подходящи работилниците?
Работилниците са подходящи за ученици на възраст от 7 до 13 г.
/1 – 7 клас/


Теми на работилници, от които можете да изберете:

1.   Изработване на мозайка магнит

Учениците ще се запознаят с мозайката и начина, по който е изработвана и редена от древните хора. Ще имат възможността да изработят със собствените си ръце мозайка магнит, която ще краси хладилника в домовете им и ще им напомня за нашия музей и наученото в него.

2.   Лепене на счупен съд
Чрез тази работилница показваме пътя на керамиката от археологическият обект до залите на музея. Запознаваме учениците с реставраторската професия, като им даваме възможност те самите да влязат в ролята на реставратори като залепят счупен съд, а след това го оцветят, а вече залепения и оцветен съд децата ще могат да използват за моливник, който да им напомня за нашия музей и наученото в него.

3.   Ключодържател, изработен на тъкачно станче
Чрез изработването на ключодържател учениците ще се запознаят с работата на стан и техниката, използвана от праисторическо време до днес за изработка на платове за дрехи. Краткото видео, придружаващо работилницата, показва как се работи със стан и дава отговор на въпроса как археолозите разбират за наличието на стан в археологическа среда, след като той е изработван от нетраен материал (дърво).Цена на работилници:
Цената за посещение на работилницата е 10 лв. на дете.

Какво получавате?
Два незабравими часа в музейна обстановка.
Нови знания, придобити по забавен за децата начин.


Важно:

  • Работилниците се провеждат по предварителна заявка минимум седмица преди желаната дата на посещение.
  • Работилници се провеждат за групи не по-малки от 10 души и  не по-големи от 26 души.
  • Работилница „Ключодържател изработен на тъкачно станче“ е за групи до 10 човека.

 

Какво ново?

Музеят предлага и занятие пред музея придружено от таблети, в което учениците могат да влязат в ролята на екскурзоводи.

Какво представлява?
Учениците се разделят на 4-5 групи от по максимум 5 души. Всяка група получава таблет, на който е качена кратка информация и снимка за един от мраморните експонати, изложени в парковото пространство пред музея. Заедно групата трябва да прочете информацията, да разгледа добре предмета и да го обсъди. За запознаване с предмета имат 15 минути. След това всяка група, влизайки в ролята на музеен екскурзовод, трябва да представи предмета пред своите съученици, които от своя страна биват насърчени да задават въпроси. Въпросите, чиито отговори затрудняват групата, се разясняват от екскурзовода пред всички.

Цена:
Занятието е на цената на една стандартна беседа в размер на 10 лв.


За въпроси и резервации:

Тел: 032/ 624 339 – експозиция
E-mail: children.ram.plovdiv@gmail.com
Организатор: Иванка Тодорова, екскурзовод 

Коментари (0) Добави коментар Добави коментар
Име

Коментар
Captcha
Въведи кода от картинката